The Effect Of Honey Supplementation On Breast Milk Production In Postpartum Mothers

Authors

  • Enny Yuliaswati Universitas 'Aisyiyah Surakarta
  • K Kamidah Universitas 'Aisyiyah Surakarta
  • Rita Riyanti Kusumadewi Universitas 'Aisyiyah Surakarta

DOI:

https://doi.org/10.55181/ijms.v11i1.454

Keywords:

Breast milk, honey, postnatal mother

Abstract

One common obstacle during lactation is the delayed onset of breast milk production. To address the issue of delayed breast milk secretion, a potential solution is administering honey as a stimulus to facilitate timely milk production. This research aims to assess the effectiveness of honey supplementation in promoting breast milk secretion among postpartum mothers at Klinik Hidayah Baki Sukoharjo. The study adopts a Quasi-Experimental design with one control group and one case group. Consecutive Sampling is employed, with a sample size of 40 respondents meeting the inclusion criteria. The statistical test utilized is the Mann-Whitney test. The research findings indicate that breast milk secretion is smoother in the experimental group, with an average on the 4th day, compared to the control group with an average on the 7th day. Therefore, the use of honey appears to expedite breast milk secretion in postpartum mothers. The p-value is 0.010 (p < 0.05), signifying a significant difference in breast milk secretion between the experimental and control groups. Based on these results, it can be concluded that honey supplementation is effective in accelerating breast milk secretion in postpartum mothers.  

References

Baroroh, I. 2021. Efektivitas Konsumsi Sule Honey terhadap Peningkatan Produksi ASI bagi Ibu Pekerja yang Menggunakan Metode Pompa ASI (MPA). Midwiferia Jurnal Kebidanan, 7(1), doi: 10.21070/midwiferia. v%vi%i.131 5.

Dhilon, DA dkk. 2019. Hubungan Status Ekonomi dan Status Gizi dengan Kejadian Anemia Pada Ibu Hamil Di Wilayah Kerja Puskesmas Siak Hulu III Tahun 2019. Jurnal Doppler Universitas Pahlawan Tuanku Tambusai Vol 3 No. 2.2019.

Febriyanti . SNU. 2018 . Cara Alamiah Meningkatkan Produksi ASI Pada Ibu Nifas Menggunakan Madu. Jurnal SMART Kebidanan, 5 (1). ISSN 2503 – 0388

Isviani, H. 2017. Gambaran Kadar Haemoglobin (Hb) Pada Ibu Hamil Di Wilayah Kerja Puskesmas Ciputat. Universitas Islam Negeri Syarif Hidayatulah: Jakarta.

Kamalah, R., Suherlin, I & Pasaribu, I. H. 2021. Perbedaan pemberian madu dan tidak diberi madu terhadap volume asi matur ibu nifas hari ke sepuluh. Jurnal Kebidanan Sorong, 1 (1), 35 – 43.

Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. 2019. Buku Kesehatan Ibu dan Anak. Depkes: Jakarta.

Kustriani M, Wulandari P. 2019. Buku Ajar Postpartum, Menyusui dan Cara Meningkatkan Produksi Asi. Jawa Timur: CV penerbit Qiara Media; 2021.

Maftuchah, Febriyanti SNU, & Rahardian FRN. 2018. Cara Alamiah Meningkatkan Produksi ASI pada Ibu Nifas Menggunakan Madu. J SMART Kebidanan STIKes Karya Husada Semarang. 2018;5(1):56-65.

Manuaba IBG. 2016. Ilmu Kebidanan, Penyakit Kandungan dan KB. Untuk Pendidikan Bidan. Edisi 2. EGC. Jakarta.

Maryunani, A. 2015. Asuhan Ibu Nifas dan Asuhan Ibu Menyusui. IN MEDIA: Bogor.

Munafiah, D dkk. 2019. Manfaat Pemberian Mamaku (Madu Kurma Kunyit) Dalam Meningkatkan Kadar Hb Ibu Post Partum.Prosiding Universitas Negeri Semarang.

Notoadmojo, S. 2014. Metode Penelitian Kesehatan. Rineka Cipta. Jakarta

Simanuliang, E. 2017. Modul Askeb Nifas & Menyusui. Akademi Kebidanan Mitra Husada: Medan.

Siregar G. & Yanti MD. 2021. Pengaruh Rebusan Jintan Hitam dengan Madu terhadap Peningkatan ProduksiASI pada Ibu Menyusuidi Desa Sidomulyo Kabupaten Deli Serdang. J Doppler. 2021;5(2).22.

Sugiyono. 2014. Memahami Penelitian Kulitatif. Alfabeta: Bandung.

Tompunuh, Magdalena & Zakaria, Rabia. 2022. Perbedaan Pemberian Madu Alami dan Madu Olahan Dicampur dengan Jintan Hitam (Habbatussauda) terhadap Kelancaran Produksi ASI. Window of Health : Jurnal Kesehatan. 545-555. 10.33096/woh.v5i02.25.

Zubaidah, dkk. 2021. Asuhan Keperawatan Nifas. CV Budi Utama: Yogyakarta.

Published

2024-01-31

How to Cite

Yuliaswati, E., Kamidah, K. and Kusumadewi, R. R. (2024) “The Effect Of Honey Supplementation On Breast Milk Production In Postpartum Mothers”, Indonesian Journal on Medical Science, 11(1). doi: 10.55181/ijms.v11i1.454.

Issue

Section

Articles