Moringa (Moringa Oleifera) Leaves Help Overcome and Prevent Anemia In Teenagers

Authors

  • Rina Sri Widayati Universitas 'Aisyiyah Surakarta
  • Riyani Wulandari Universitas 'Aisyiyah Surakarta
  • Siti Fatmawati Universitas 'Aisyiyah Surakarta
  • Dewi Kartika Sari Universitas 'Aisyiyah Surakarta
  • Nurul Khotimah Universitas 'Aisyiyah Surakarta

DOI:

https://doi.org/10.55181/ijms.v11i1.461

Keywords:

anemia, Moringa leaves, teenager, hemoglobin

Abstract

Background : Adolescents need a lot of nutrients because of their rapid growth period. They are prone to anemia, especially iron deficiency anemia. It can increase hemoglobin levels by boiling Moringa leaves, which have nutritional levels of iron 5 times higher than spinach. Objective : To determine the effect of hemoglobin levels in female adolescents before and given Moringa leaf extract. Methods : The design of this study was quantitative with a one-group pre-test and post-test design. The purposive sampling method was used in the sampling process. As many as 29 respondents were young women who experienced anemia. To carry out the intervention, the boiled water of Moringa leaves was drunk consecutively for 2 weeks (14 days) with a dose of 2 times a day, which was taken every morning and every evening. Results : From the Wilcoxon test showed that there was a significant effect between before and after administration of Moringa leaf extract because the p value <0.05. Conclusion : This study found that the intervention of Moringa leaf extract had an effect on increasing hemoglobin levels in female adolescents.

References

Ani, LS. 2016. Buku Saku Anemia Defisiensi Besi. Jakarta : EGC.

Anwar, Y., Hadju, V., Samrichar, R., Unde, A. A., Usman, A. N., & Mastuti, N. L. P. H. 2020. Pemberian ekstrak daun kelor terhadap peningkatan kadar hemoglobin pada remaja putri putus sekolah usia 12–18 tahun. Jurnal Kesehatan Manarang, 6(2), 131- 137.

Aulia. 2012. Serangan Penyakit - Penyakit Khas Wanita Paling Sering Terjadi. Yogjakarta : Buku Biru.

Fikawati, S., Syafiq, A., dan Veratamala, A. 2017. Gizi Anak dan Remaja. Depok : PT. Raja Grafindo Persada.

Fitriyaa, M., dan Wijayanti, W. 2020. Upaya Peningkatan Kadar Hemoglobin Melalui Suplemen Tepung Daun Kelor Pada Remaja Putri. In Prosiding University Research Colloquium (pp. 86-94).

Hastuty, Y. D. (2022). Ekstrak Daun Kelor dan Efeknya Pada Kadar Hemoglobin Remaja Putri.

Hastuty, Y. D., dan Nitia, S. 2022. Ekstrak Daun Kelor Dan Efeknya Pada Kadar Hemoglobin Remaja Putri. JPP (Jurnal Kesehatan Poltekkes Palembang), 17(1), 115- 121.

Jusnita, N., dan Tridarma, W. 2019. Karateristik nanoemilsi ekstrak daun kelor. Jurnal sains Farmasi dan Klinis

Kemenkes RI. 2021. Profil Kesehatan Indonesia 2020. Jakarta: Kemenkes RI. Kiswari R. 2014. Hematologi & Transfusi. Jakarta : Erlangga.

Kusmiran, E. 2016. Kesehatan Reproduksi Remaja dan Wanita. Salemba Medika : Jakarta. Mustaqim, E. Y., dan Wahyuni, E. 2013. Hubungan Kadar Hemoglobin (Hb) denganKebugaran Jasmani pada Siswa Ekstrakulikuler Sepak bola SMA Negeri 1 Bangsal. Jurnal Pendidikan Olahraga dan Kesehatan.

Melinda D, Ningtyas R, Lestari S. 2017. Studi Komparatif Kadar Hemoglobin Pada Remaja Yang Sarapan Dan Tidak Sarapan. Jurnal Borneo Cendekia 1(1).

Pramono, J. S., Purwanto, H., dan Hendri. 2014. Analisis Kadar Hemoglobin ditinjau dari Indeks Masa Tubuh, Pola Makan dan Lama Jam Kerja pada Wanita Pekerja Pertamanan. Jurnal Husada Mahakam Volume III No. 8, 3(8):425–34.

Ridwan, M., Lestariningsih, S., dan Lestari, G. I. 2018. Konsumsi Buah Kurma Meningkatkan Kadar Hemoglobin pada Remaja Putri. Jurnal Kesehatan Metro Sai Wawai, 11(2), 57.

Riset Kesehatan Dasar (Riskesdas). 2018. Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan Kementerian RI tahun 2018.

Satriawati, A. C., Sarti, S., Yasin, Z., Oktavianisya, N., dan Sholihah, R. 2021. Sayur Daun Kelor Untuk Meningkatkan Kadar Hemoglobin pada Ibu Hamil dengan Anemia. Jurnal Keperawatan Profesional, 2(2), 49–55.

Soedijanto, S. G., Kapantow, N, H., dan Basuki, A. 2015. Hubungan Asupan Zat Besi dan Protein dengan Kejadian Anemia pada Siswi di SMP Negeri 10 Manado. PHARMACON Jurnal Ilmiah Farmasi UNSRAT Vol 4 No 4, 327-332.

Sompie, K. A., Mantik, M. F., dan J, R. 2015. Hubungan Antara Status Gizi dengan Kadar Hemoglobin pada Remaja Usia 12-14 tahun. Jurnal e-Clinic (eCL).

Wahyuningsih A, dan Astuti S.P. 2012. Hubungan Kadar Hemoglobin dengan Keteraturan Siklus Menstruasi Pada Mahasiswi Prodi DIII Kebidanan Tingkat III Stikes Muhammadiyah Klaten. [Skripsi] Stikes Muhammadiyah Klaten.

WHO. 2015. The Global Prevalence Of Anemia. Geneva : World Health Organization.

Yulianti, H., Hadju, V., dan Alasiry, E. 2016. Pengaruh ekstrak daun kelor terhadap peningkatan kadar hemoglobin pada remaja putri di SMU Muhammadiyah Kupang. JST Kesehatan, 6(3), 399-404.

Published

2024-01-31

How to Cite

Sri Widayati, R. (2024) “Moringa (Moringa Oleifera) Leaves Help Overcome and Prevent Anemia In Teenagers”, Indonesian Journal on Medical Science, 11(1). doi: 10.55181/ijms.v11i1.461.

Issue

Section

Articles